Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.
plantebasert rett, potetmos

Grønne og skjønne oppskriftsideer

Siden grønnsaker ikke bare er for veganere

Flytt deg kjøttbiten, for her kommer grønnsakene. På grunn av etiske spørsmål og en økende interesse for bærekraft og klimaspørsmål, har flere og flere blitt interessert i å spise plantebasert kost. Dette uansett om man kutter ut kjøtt helt eller reduserer inntaket. Å rette søkelyset mot grønnsakene er dermed den raskeste måten å gi rettene dine nytt liv og skaffe nye gjester.

Grønnsakene er også et speil på årstidene, noe som gir deg og kjøkkenet ditt en naturlig variasjon av farger, smak og tekstur. Takket være en utrolig allsidighet kan grønnsakene skinne som ingrediens helt på egen hånd. Ikke bare som et alternativ for kjøtt og fisk.

Lær deg å utnytte potensialet i grønnsakene og gjør menyen bedre med noen smarte ideer

plantebasert matlaging , kokk, erter

• Få mer ut av grillen – gjør biffen mer interessant ved å servere en mindre bit kjøtt og legg kruttet i nyskapende grønne tilbehør. Hva sies om en kremete pepperrotsslaw og chips av blandede grønnsaker samt en salat med grønnkål og radicchio?

• Maksimer garneringen – en enkel forrett blir et lite kunstverk når du jobber kreativt med grønnsaker. Finn noen enkle, men gode smaksvenner og planlegg presentasjonen ordentlig. En rett som stekt andebryst blir kunst når det serveres på toppen av en kremete sellerirotpuré og sammen med terninger av sous-vide-bakte rødbeter, sprø gulrotbiter og en lett anissky.

• Oppdater klassikerne – bruk sesongens grønnsaker til å lage freshe varianter av gamle favoritter. Lag veldig gode asiainspirerte slaws eller grønnsaksgratenger. By på en sopp tarte tartin med balsamico-karamelliserte sjalottløk eller bland inn mangold i din mirepoix.
pinjekjerner, plantebasert tallerken, pasa, sopp, fløte

• Sous vide Få frem det absolutt beste i de grønne grønnsakene som for eksempel brokkoli ved å tilberede de sous vide før du bruker de i salat eller pasta. Denne teknikken gjør at grønnsakene beholder sin friske farge og gir den perfekte tyggemotstanden man vil spise.

•Saltbake Alt fra gulrøtter i alle mulige farger, til hel sellerirot, blir søte og herlige når de saltbakes. Serveres som tilbehør eller gjør rotgrønnsakene til stjerner ved å strø over litt geitost eller pesto og urter.

• Sylte Server hurtigsyltet tilbehør som søt skivet løk i eddik eller våg deg inn på den mer tidskrevende konserveringsmetoden fermentering. En syltet godsak kan løfte en enkel wrap, burger eller potetsalat til nye høyder.

• Braisere Braiser fastere grønnsaker som for eksempel jordskokk, i litt fond eller vann som smaksettes med ferske laurbærblad og appelsinzest. Disse smaksrike godbitene kan erstatte poteter i hvilken som helst rett, for eksempel en herlig gryte eller en god vegetarisk suppe.

• Riste Prøv noe annet og rist reddiker med honning, sitron og svartpepper. Passer utrolig godt til fisk, men kan også løfte nudelsalaten til nye høyder.

• Bake En enkel bakt søtpotet til en hvitløksduftende rotgrønnsaks-daphinoise... Å la de litt mer robuste grønnsakene bakes langsomt gjør at smakene og sødmen utvikles bedre.

• Puré En dampet eller sous vide-tilberedt grønnsak blir enkelt til en imponerende og vakker puré, noe som i sin tur blir et vakkert, godt og hyggelig innslag på tallerkenen. Sett sammen med sprø teksturer for å gi munnen veldig hyggelig opplevelse.

• Stek Syns du at blomkål er litt kjedelig? Prøv en myk og søt, stekt blomkålsbiff med sotete kanter for å friste gjestene. Eller panere og fritere bukettene for alvorlig avhengighetsskapende og velsmakene munnbiter.

• Røyke Å røyke grønnsaker lett kan gi nytt liv til dine gamle klassikere. Prøv en enkel forrett med røkt asparges og Hollandaise for å vekke gjestenes oppmerksomhet.

• Grille Tenk utenom det vanlige og server en varm høstsalat med grillede endivier og valnøtter. Å grille er enkelt, sunt og forsterker smakene.

• Dampe Noen ganger vil du bare la en enkel, men fantastisk råvare skinne. Dampkoking beholder de rene, friske smakene og er en perfekt måte å tilberede litt mer delikate grønnsaker som asparges, brokkoli, erter og squash.